Seminarium jedzeniowe, 17 grudnia o godz. 14:30, sala 164, Pałac Staszica
Po przerwie, serdecznie zapraszamy na kolejne – i ostatnie w tym roku – seminarium jedzeniowe, które odbędzie się w czwartek, 17 grudnia, sala 164, Pałac Staszica, ul. Nowy Świat 72.
Seminarium organizowane jest przez Instytut Etnologii i Antropologii Kulturowej UW oraz Instytut Filozofii i Socjologii PAN.
Mgr Magdalena Zatorska z Instytutu Etnologii i Antropologii Kulturowej wystąpi z prezentacją na podstawie badań w Lelowie (pow. częstochowski, woj. śląskie) pt.
„Ciulim, czulent, gęsie pipki. Jedzenie jako dziedzictwo, dziedzictwo jako towar”
Komentarz wygłosi:
dr Ewa Klekot
Magdalena Zatorska – doktorantka w Instytucie Etnologii i Antropologii Kulturowej UW, absolwentka etnologii i filozofii. Prowadzi badania na temat wpływu pielgrzymek chasydzkich na społeczności lokalne w Polsce i na Ukrainie. Zainteresowania naukowe: relacje chrześcijańsko-żydowskie, relacje polsko-żydowskie i ukraińsko-żydowskie, prawosławie, etyka w badaniach antropologicznych.
Ewa Klekot – Antropolożka sztuki, tłumaczka, absolwentka archeologii i etnografii na Uniwersytecie Warszawskim, doktor nauk o sztuce. Interesuje się zwłaszcza takimi elementami, które prowokują ludzi do podejmowania konkretnych działań takich jak: kolekcjonowanie przedmiotów, ich „niestandardowe” użytkowanie, oddawanie im czci, przywiązanie do nich, emocjonalne reagowanie na kontakt z nimi i powody, dla których kontakt ten bywa tak bardzo ważny. Prowadziła badania nad kiczem i współczesną sztuką dewocyjną, sztuką ludową, a także społecznym konstruowaniem zabytków oraz muzeum jako przestrzenią praktyk społecznych.
Więcej informacji o naszym seminarium znaleźć można na stronie:
http://www.etnologia.uw.edu.pl/seminaria-jedzeniowe
oraz na Facebooku:
https://www.facebook.com/groups/116744411848489/?ref=bookmarks
Zapraszamy,
dr Renata Hryciuk (IEiAK UW)
dr Justyna Straczuk (IFIS PAN)
mgr Zofia Boni (SOAS University of London)
mgr Joanna Mroczkowska (Artes Liberales UW)